Все що треба знати про донорство яйцеклітин у Львові


Опубліковано 26 Травень 2023 о 14:00

Блог Діти в місті Львів >  Здоров'я та спорт >  Все що треба знати про донорство яйцеклітин у Львові


Все що треба знати про донорство яйцеклітин у Львові

Photo: freepik.com


Народження дитини – особлива подія у сім’ї. Але, на жаль, часто буває, що пара роками очікує заповітні дві смужки на тесті, а лелека вперто оминає оселю… Кожен шукає свій шлях вирішення делікатної проблеми: одні наважуються на усиновлення, інші змирюються з  таким станом справ і намагаються не думати про цю проблему. На щастя, сучасні репродуктивні технології дозволяють відчути щастя материнства навіть тим, хто втратив надію почути дитячий сміх оселі. Наприклад, поширена послуга – донорство яйцеклітини Львів, завдяки якій мрія про малюка може стати реальністю.

Без перебільшення, тема донації яйцеклітин дуже суперечлива, і в суспільстві є багато міфів і неправдивої інформації про процедуру та донорські яйцеклітини. Але жінка 9 місяців виношує малюка, народжує, незалежно від набору генів приймає його як свого. Тому сумніватися точно не варто!  Але потрібно знати детальніше про участь у програмі донації та які є можливі ризики.

Адже донація ооцитів  – відповідальний крок, бо пара, яка роками мріяла про дитину, може здійснити мрію. Крім того, донор отримує щедру винагороду і може змінити своє життя на краще.                                 


Що таке донорство яйцеклітини


Донорство яйцеклітин (ооцитів)  – добровільна здача жінкою власних дозрілих і придатних до запліднення статевих клітин. Згодом їх використовують для  екстракорпорального запліднення (ЕКЗ).


Так, донація яйцеклітин передбачає стимулювання яєчників донорки за допомогою гормональних препаратів, щоб вони виробляли більше яйцеклітин, ніж зазвичай.


Хто може стати донором ооцитів


Для того, щоб взяти  участь в програмі, жінка повинна відповідати певним критеріям. Зазвичай цей перелік  включає:

  • Вік. Зазвичай жінка повинна мати від 18 до 35 років. Адже якість яйцеклітин починає погіршуватися після 35 років.
  • Фізичне здоров'я. Жінка-донор має бути фізично здоровою і не мати серйозних хронічних та спадкових захворювань. Тому перед процедурою проходять медичне обстеження на наявність таких хвороб, як гепатит, сифіліс, хламідіоз, цитоплазмоз, СНІД, цитомегаловірус.
  • Репродуктивне здоров'я. Для донації ооцитів жінка повинна мати нормальний менструальний цикл, не мати схильності до захворювань, які впливають на якість яйцеклітин.
  • Генетичне здоров'я. Жінка повинна мати нормальний генетичний профіль та не бути носієм генетичних захворювань.
  • Психологічне здоров'я. Жінка  повинна мати стабільний психологічний стан та бути готовою до процедури донорства.

Крім того, вимогою до донорів ооцитів є наявність хоча б однієї рідної дитини, приємна зовнішність, зріст не менше 160 см, відсутність шкідливих звичок.


Як відбувається донорство яйцеклітини


Процедура донації яйцеклітин зазвичай включає кілька етапів:

  1. Відбір та оцінка донора. Жінка, яка хоче стати донором ооцитів, проходить медичний огляд. Також перевіряють генетичний профіль, щоб  виключити наявність захворювань, які можуть бути передані дітям. За результатами аналізів визначають готовність до майбутніх процедур.
  2. Стимуляція яєчників.  Гормональна терапія стимулює розвиток фолікулів у яєчниках. Лікар підбирає гормональні препарати за індивідуальною схемою. Зазвичай терапія триває від 10 до 14 днів.
  3. Отримання яйцеклітин. Процедура отримання яйцеклітин зазвичай проводиться в кабінеті лікаря з використанням  місцевої анестезії. Процедура зазвичай триває близько 30 хвилин.

Після завершення медичної процедури жінка-донор відпочиває у палаті, потім роблять ще одне УЗД дослідження. Якщо все гаразд, можна повертатися до звичних справ.


Правові аспекти процедури


Згідно з чинним законодавством, в Україні процедура донорства яйцеклітин є законною. Зокрема, вона регламентується:

  • Ст. 48 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»;
  • Ст. 123 Сімейного кодексу України;
  • Наказом Міністерства охорони здоров’я України №787 від 09.09.2013 «Про затвердження Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні».

Процедура безпечна, а жінка може брати участь у програмі донорства до 8 разів.


Грошова компенсація


Процедура донорства яйцеклітин передбачає виплату грошової компенсації. Але її розмір залежить від кількості ооцитів, які вилучили під час процедури, їх якості. Як правило, жінки-донори отримують повну суму через тиждень після процедури.

Жінки, які беруть участь у програмах донорства, нічим не ризикують, не несуть ніяких матеріальних втрат. Всі медичні аналізи, обстеження і сама процедура вилучення ооцитів є повністю безкоштовними.  Крім того, у деяких клініках відшкодовують кошти за проїзд жінкам з інших міст.

Жінка-донор обов’язково підписує договір, де вказано суму грошової винагороди.

 

Чи шкідливо бути донором яйцеклітини?


У мережі є багато неперевіреної інформації про донацію ооцтів та донорські яйцеклітини. Побутує думка, що жінка після процедури не зможе мати дітей. Насправді жінка не втрачає дітородної функції, тому через 2 місяці після донації можна планувати вагітність. Це природній процес, тому донація на це не впливає.

Ще один міф - жінка після донорства набирає зайву вагу через гормональні препарати. Насправді це не зовсім так. Лікар підбирає препарат конкретно кожній пацієнтці. А чітке дотримання його рекомендацій, активний спосіб життя, здорове харчування дозволять уникнути негативних наслідків.

Зрештою, донація ооцитів – медична процедура, яку проводять з використанням анестезії. Тому певні ризики все-таки є. Може бути гормональний збій, синдром гіперстимуляції яєчників. Якщо під час процедури не подбали про стерильність, можливий розвиток інфекції. Інколи жінка може відчувати тривогу, мати почуття провини, пригнічений настрій. Однак вони можуть бути зменшені, якщо донор докладно обговорює всі можливі наслідки донації та ризики з лікарем і дотримується всіх рекомендацій та інструкцій.

Уникнути небажаних наслідків допоможе надійна клініка, досвідчені лікарі, відповідальне ставлення жінки до процедури, а також поінформованість про алгоритм дій.


Як стати донором яйцеклітини?


Донорство яйцеклітини – важливий крок. Тому жінка має розуміти, що це серйозна справа, яка вимагає часу і терпіння. А ще – відповідального ставлення та чіткого дотримання всіх рекомендацій лікаря.

Переважно весь процес займає 2-3 місяці. Протягом цього часу в організмі відбуваються зміни, тому важливо регулярно відвідувати гінеколога.

Якщо ви зацікавлені в тому, щоб стати донором яйцеклітин, спочатку потрібно зв'язатися з лікарем або клінікою, яка займається донорством яйцеклітин. Ви можете знайти клініку, яка приймає донорів яйцеклітин в вашому регіоні, за допомогою пошуку в інтернеті. Зазвичай на сайті клініки є форма, яку потенційні донори можуть заповнити, або телефон, за яким можна зв'язатися з представниками клініки. Вам можуть запропонувати заповнити детальну анкету та пройти медичний огляд.

Наступний крок - повний медичний огляд, щоб переконатися, що ви відповідаєте вимогам. Це може включати здачу крові та інших аналізів, фізичний огляд та обговорення вашої медичної і родинної історії.

Якщо ви пройшли медичний огляд, і відповідаєте всім вимогам, розпочинається процес підготовки до процедури.

 

Де у Львові можна стати донором яйцеклітини?


Перш, ніж стати донором, важливо дізнатися якомога більше інформації про процедуру, зважити всі «за» і «проти». Можна звернутися у громадську організацію «Донори за життя», головним напрямком роботи якої є роз’яснювальна робота серед жінок.  Також тут надають можливість жінкам брати участь у програмі в перевірених закладах, що зменшує ризики для  здоров'я. Дізнатись більше можна на сайті організації. Крім того, тут  можна отримати фахову консультацію та вичерпну відповідь на всі запитання.


Висновки


Донорство яйцеклітин – безпечна процедура. А за умов вибору надійної клініки та дотримання всіх рекомендацій лікаря ризик побічних ефектів зведено до мінімуму. Крім того, для багатьох сімей ЕКЗ з використанням донорських яйцеклітин – єдиний шанс стати батьками.

Донори отримують щедру винагороду, і для багатьох жінок це шанс покращити фінансове становище сім’ї.

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук