Як навчити дитину їсти самостійно


Опубліковано 23 Жовтень 2023 о 15:00

Блог Діти в місті Львів >  Виховання та догляд >  Як навчити дитину їсти самостійно


Як навчити дитину їсти самостійно

Photo: allo.ua


Приблизно із 6 місяців батьки починають вводити малюкові перші прикорми. Це молочні каші, фрукти, пюре, а пізніше — печиво та інше. Для приймання їжі використовують спеціальний посуд. Але як же хочеться, щоб малюк швидше навчився їсти сам. У статті розповімо, як це зробити правильно, м'яко й без стресу для обох сторін. 


Не пропустіть важливий момент


Кожна дитина одного разу виявляє бажання їсти сама. Зазвичай, такий період настає в діапазоні між 7 і 9 місяцями. У цей момент важливо не проґавити прагнення маленької людинки до самостійності, навіть якщо перші спроби не зовсім вдалі, а навколо брудно.


Щоби зберегти відносну чистоту на кухні, можна придбати стільці для годування. Вони зручні, до того ж локалізують увесь процес.


Дитина не блукатиме всією оселею в спробах їсти самостійно. Обов'язково дозволяйте малюкові брати ложку в руку, намагатися піднести до рота кашу або фруктове пюре. Зверніть увагу, що немає жодної людини, яка не навчилася б свого часу їсти самостійно. Тож цей період потрібно пройти гідно й без нервів. Якщо ж у спробі зберегти чистоту ви забороните дитині робити такі спроби, будете пожинати сумні плоди: годуватиме сина чи доньку з ложки до цілком усвідомленого віку.


Руками теж можна їсти


Щоби малюк відмінно опрацював координацію рухів і навчився підносити їжу чітко до рота, не забороняйте йому їсти руками. Це запорука успішного набуття навички. Згодом, коли м'язи рук будуть досить міцними, а координація розвинена повноцінно, самостійне приймання їжі стане нормою.


Ніякого тиску


У жодному разі не слід проявляти ознаки нетерпіння. Батьківські нерви, сльози й агресія тільки погіршать ситуацію. Діяти треба винятково спокійно, а інколи й в ігровій формі. Краще насипати малюкові менше їжі в тарілку, щоби навколо було максимально чисто, але діяти послідовно й маленькими кроками.


Провокуємо зацікавленість


Інколи трапляється так, що привчити дитину до самостійності, необхідно максимально швидко. Наприклад, за певний час вона вимушено піде до садочка. Прискорити процес можна, якщо зацікавити малюка. Для цього потрібно підібрати яскравий дитячий посуд: тарілку, кухоль, виделку з безпечними зубцями та ложку.


Зверніть увагу, що дитячий посуд часто має присисальце, що захищає від випадкового руху тарілки з їжею. Такі набори можна знайти в магазині Алло.юа у Львові.


Можна придбати декілька комплектів, щоб використовувати за чергою. Це дасть змогу маляті не нудьгувати. Підберіть посуд з улюбленими мультяшними героями.


Регулярність тренування — запорука успіху


Дозволяйте дитині їсти самостійно за будь-яких умов, навіть якщо це прогулянка на вулиці, пікнік або поїздка. Із цією метою можна брати із собою овочеві або фруктові пюре в баночках.


Похвала — важливий компонент


Не забувайте хвалити малюка за успіхи та досягнення. Можна навіть використовувати спеціальні заохочувальні призи: смачне печиво, фрукт, будь-яке заняття, якому віддає перевагу дитина. Не забувайте про те, що будь-які заняття мають проходити тільки в гарному настрої.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук