Коли варто спланувати перший прийом до гінеколога


Опубліковано 06 Березень 2024 о 16:00

Блог Діти в місті Львів >  Різне >  Коли варто спланувати перший прийом до гінеколога


Коли варто спланувати перший прийом до гінеколога

Photo: freepik


Одна із задач батьків – навчити своїх дітей піклуватися про своє здоров’я. Саме тому батькам варто приділяти увагу обов’язковим щепленням і плановим оглядам. Якщо діти з самого дитинства привчаються ходити до лікарні задля профілактики, а не лише, коли трапляється хвороба, це збільшує шанси, що у майбутньому вони будуть більш уважно ставитися до свого здоров’я.


Плановий огляд



Photo: freepik


Один із дуже делікатних планових оглядів – це похід до гінеколога. Багатьом дорослим жінкам не дуже подобається ходити до цього лікаря, а у дівчат-підлітків це і поготів може викликати відчуття сорому. Втім, задача матері ще на старті пояснити, що такі планові огляди надзвичайно важливі для здоров’я жінки. До того ж навіть повністю здоровим жінкам радять обов’язково відвідувати гінеколога хоча б раз на пів року.


Вперше відвідування гінеколога має бути комфортним. Тому радимо вам завітати до https://alternatyva.clinic/services/ginekologiya/, де працюють спеціалісти вищого класу.


Обов’язково потурбуйтеся про те, щоб ваша дитина була проінформована про те, як проходить огляд і до чого варто бути готовою. Також попередьте лікаря, що це перший візит підлітка до гінеколога.


Коли треба відвідувати гінеколога



Photo: freepik


Статеве дозрівання є початком репродуктивної зрілості, тому саме у цей період варто починати з дитиною розмови про жіноче здоров’я. Зазвичай менструація у дівчат починається у проміжок з 9 до 15 років. Якщо довгий час критичних днів немає, це привід звернутися за допомогою до спеціаліста.

Якщо раніше не виникало жодних проблем чи питань, лікарі радять записатися на перший прийом до гінеколога у віці від 13 до 15 років, незалежно від того, чи почала дівчина жити статевим життям. Перший візит дозволяє встановити довірливі стосунки зі своїм гінекологом, поставити питання та отримати рекомендації. Буває так, що з батьками підлітки не хочуть обговорювати якісь інтимні моменти, які їх турбують. А гарному лікарю можуть довіритися і проконсультуватися. Добре, якщо лікар розкаже підлітку про здоровий менструальний цикл, методи контрацепції та профілактику інфекцій, що передаються статевим шляхом.


Особливі обставини


Буває і так, що вперше звернутися до гінеколога необхідно раніше.


Наприклад:

  • під час порушення менструального циклу,
  • болі в області тазу,
  • нехарактерні виділення,
  • грибкові інфекції через погану гігієну або ослаблений імунітет.


Ситуації бувають різні, тому обов’язково звертайтеся до лікаря, якщо щось непокоїть вас чи вашу дитину.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук